VYBERÁTE FARBY DO SPÁLNE? DRŽTE SA TÝCHTO PRAVIDIEL.

Výber farieb do spálne patrí medzi najzložitejšie rozhodnutia pri zariaďovaní bytu. Spálňa je predsa pre každého epicentrom relaxu a pokoja, preto je dôležité ju zariaďovať nielen podľa vkusu, ale aj podľa psychológie farieb.

PESTRÉ FARBY VS. NEUTRÁLNE

Ak sa pri zariaďovaní spálne riadite heslom, čím jednoduchšie, tým lepšie, robíte dobre. Trendom je minimum nábytku, ostré hrany, prírodné farby a jednoduché dekorácie. Dôležité je nájsť v spálni rovnováhu medzi neutrálnymi farbami a odtieňom, ktorý do spálne vnesie oživenie a energiu. Ideálnymi farbami do spálne sú biela, hnedá, sépiová. Tieto farby vytvoria základ pre kontrastnejšie detaily, s ktorými sa môžete vyhrať viac.

UPOKOJTE MYSEĽ A PRIPRAVTE TELO NA SPÁNOK

Pastelová modrá sa spája so spálňou často. Nie nadarmo sa nazýva farbou oblohy a mora. Jej účinky sú podobné, dokážu upokojiť myseľ a potláčať stres. Ak ste však energickejšia osoba, určite skúste pracovať s kombináciami ako biela a žltá. Biela farba navodí v spálni pocit čistoty a pokoja. Žltá farba vás naopak príjemne zahreje a naruší sterilný vzhľad neutrálnych farieb.

PRACUJTE S DOPLNKAMI

Psychológovia často hovoria, že stačí otvoriť svoj šatník a vybrať si z farieb, ktoré sa v ňom vyskytujú najčastejšie. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, skúste staviť na istotu a kombinovať neutrálnu bielu s jednou z farieb vášho šatníka. Ak sa bojíte aplikovať odvážne farebné kombinácie priamo na steny, doplňte napr. štýlovú posteľ kontrastnou farbou deky alebo vyberte odvážnejšie kreslo. V móde sú najmä kreslá v retro štýle a v sýtych farbách. Zlaďte ich farebne napríklad so závesmi. Tie dokážu interiér výrazne zútulniť.

PRAVIDLÁ PRI VÝBERE FARIEB DO SPÁLNE

1.  Využite v spálni ako základnú farbu neutrálnu, napríklad bielu, sivú, hnedú.

2.  Vyberajte kontrastnú farbu podľa svojho šatníka. Ak preferujete často jednu farbu, bude pre vás príjemným oživením aj do spálne.

3.  Ak si nie ste istí svojím výberom, pracujte s doplnkami a nie s farebnými stenami.

4.  Pokiaľ ste sa rozhodli neutrálne farby oživiť kontrastnejšími, vyberajte skôr z farieb, ktoré sú upokojujúce, a to: modrá, žltá, levanduľová, tyrkysová.