Lepí, či nelepí? – kožená sedačka v lete

Je teplo. Pud sebazáchovy vám nariadil obliecť si šortky či sukňu. Ale sedíte na koženej sedačke. A lepíte sa na ňu jedna radosť. ​Dá sa s tým vôbec niečo urobiť?

Fakt prvý: Potiť sa budete tak či tak.

Krátke sukne a nohavice ale prosím nevyhadzujte zo šatníka. Nechceme, aby ste sa nám prehriali. Je to nebezpečné.

Fakt druhý: Lepiť sa na sedačku je dobrá vec.

Vážne. Hovorí vám to, že vaša kožená sedačka váš pot nevsakuje. Pot ostáva na povrchu. Mínusový bodík pre váš komfort, ale tri plusové pre udržiavanie – pot zo sedačky jednoducho utriete.

Sedačka s klasickým látkovým poťahom môže pot vsiaknuť, baktérie a roztoče si spravia párty … uf, to nie, to vám radšej odporučíme poťah z Alcantary.

Táto špeciálna látka má vysokú hustotu vlákien, preto veľmi nevsakuje a stále je príjemne priedušná. Robia sa z nej aj poťahy do formule F1. Nie kvôli tomu vsakovaniu – kvôli ohňovzdornosti.

Ale naspäť ku koži:

Fakt tretí: Na niektoré kožené sedačky sa lepíte menej.

Ktoré? Tie menej farbené.

Čím menej je kožený poťah upravovaný, tým má lepšiu priedušnosť. Koža nemá upchané póry. Doslova. Menej upravované kože aj menej chladia v zime.

Ako menej „potivé“ kože nájsť? Mávajú označenie anilínová alebo semianilínová. Medzi výrobcami v týchto poťahoch hviezdi nemecký Koinor, alebo napríklad Himolla.

Zásadné je vybrať si kožený poťah, ktorý je vám najpríjemnejší. Ktorý to je, to ľahko zistíte. Internet mu neurobí zadosť, takže sa ho potrebujete dotknúť. Príďte k nám. Príďte si pohladiť našu kožu 🙂

Prvá pomoc:

Ak je toho tepla na vás priveľa, prestrite v najväčšej páľave na sedačku bavlnenú alebo ľanovú plachtu. Sedačke to neublíži, vám sa uľaví. Po zvyšok roka a najbližšie dekády vám bude verne slúžiť. A krásne vyzerať.