INTERIÉROVÝ DIZAJN

Ak sa chystáte zariaďovať alebo rekonštruovať interiér, dobre zvážte, čo skutočne potrebujete a ktorý štýl je pre vás ten najvhodnejší. Pre každý jeden sú totiž typické iné znaky a iná farebná škála.

Industriálny štýl

Môžeme ho označiť ako nadčasovú záležitosť. Ide predovšetkým o kombinovanie materiálov ako drevo a kov. Kde inde by sa človek odvážil použiť plechové doplnky, nadrozmerné súčiastky či rúru z odsávača pár, ak nie práve pri tomto štýle? To, čo inokedy býva skryté, je tu povýšené na štýlotvorný prvok. Drevo v interiéri už dnes nie je nič výnimočné, v tomto prípade by však malo byť nezameniteľnou súčasťou, prinášajúcou do otvorených priestorov útulnosť, ktorá v priemyselnom dizajne absentuje.

Škandinávsky štýl

V ňom sa kladie dôraz predovšetkým na prírodné materiály ako drevo, kameň, ovčia kožušina, kravská koža, vlnené deky, sklo a prírodné tkaniny. Všetky tieto materiály pôsobia príjemne hrejivo. Kvalitné sedačky obsypané množstvom vankúšov alebo len tak prehodená kožušina, to je to pravé orechové. Netreba zabúdať ani na bytové doplnky, pretože bez nich by stratil svoju útulnosť. Súčasťou tohto štýlu sú geometrické vzory, prúžky, motívy kvetov, stromov a zvierat. Samotnú eleganciu podčiarkujú zlaté, medené alebo mosadzné doplnky.

Minimalizmus

Menej je niekedy viac – heslo, ktorým sa riadi minimalizmus. Málo nábytku = málo doplnkov = málo upratovania. Nekonečné množstvo priestoru, jednoduché tvary, jednoduché línie a kvalitné materiály. Je to štýl, ktorý tu bude stále a nikdy nás neomrzí.

Glamour

Je to štýl, ktorý je protipólom minimalizmu (prezdobenosť, zakrivené línie a pompézne dekorácie). Kvalita a luxusné materiály idú ruka v ruke so sýtejšími farbami, ktoré sú preň typické. Krištáľ, zlaté a strieborné doplnky sú synonymom luxusu. Ak sa však pustíte do zariaďovania, tak s citom, veľmi ľahko môžete prestreliť a z pompéznej nádhery sa stane gýč. A to určite nechcete.

Prírodný štýl

V súčasnosti je veľmi obľúbený – niet sa čo čudovať, keďže chémia na nás útočí z každej strany. Prevládajú prírodné materiály v ich bežnej podobe. Výrazné farby tu nie sú vítané. Rovnako v tomto štýle nehľadajte žiadne dokonalé línie, pretože ich ani nenájdete.

Moderný mestský štýl

Vychádza zo súčasných trendov a je ukážkou doby, v ktorej žijeme. Jednoduchosť a uhladenosť bez zbytočných dekorácií. Moderný dizajn sa sčasti približuje minimalizmu, pretože jeho hlavným mottom je „nič nadbytočné“. Sloboda priestoru, špičkové vybavenie izieb a dekoračné prvky v miestnosti, ktorými sú často umelecké diela.