Blchy a ploštice – odkiaľ sa vzali a ako sa ich zbaviť?

Ak vašu domácnosť prepadli blchy alebo ploštice, neznamená to, že je u vás nedostatočná hygiena a ste málo poriadkumilovní. S touto neželanou návštevou majú problém aj luxusné hotely v metropolách, kde sa premelie veľké množstvo turistov a všimnúť si cestou domov milimetrového čierneho pasažiera vo vašom kufri je nemožné. Prečítajte si rady a tipy, ako sa ich účinne zbaviť. 

Blchy

Drobné nežiaduce bytosti, ktoré dokážu znepríjemniť život nielen zvieratám, ale aj ľuďom. Týchto krvilačných parazitov poznáme v stovkách druhov a nie všetky sa vyhýbajú ľudskej krvi. Čo by ste mali vedieť o blchách a ako ich rýchlo vyhubiť?

Čo je to blcha a aké druhy existujú?

Blcha je malý bezkrídly parazit, ktorý je veľký približne 1 až 5 milimetrov. Živí sa výlučne krvou cicavcov, čiže aj tou našou, ľudskou. Tento hmyz sajúci krv je nielen otravný, ale z dôvodu prenášania chorôb aj veľmi nebezpečný.

Asi vás nepotešíme, ale existuje viac ako 2500 druhov bĺch a z toho viac ako 300 sa vyskytuje v Európe. Toto desivé číslo môžeme ešte trochu znížiť – na území Slovenska sa nachádza približne 100 druhov. Ak vezmeme do úvahy len ľudské blchy, dostávame sa k 15 až 20 druhom.  

Blcha ľudská v bielej kožušine.

Blcha ľudská sa vyskytuje hlavne v sociálne a hygienicky zanedbanom prostredí. To však neznamená, že ju v čistých domácnostiach nenájdeme. Vzhľadom na jej miniatúrne rozmery postačí ak sa posadíte na sedačku v autobuse, kde sa blcha nachádzala a na oblečení si ju prinesiete domov. Aby sme boli presnejší, uvádzame najčastejšie spôsoby, ako sa do našich domácností dostanú.

  • Prenos z vonkajšieho prostredia – larvy a kukly bĺch sa môžu zachytiť na topánkach, odeve, aj vo vlasoch a z kontaminovaných oblastí (verejné priestory) si ich prinesieme domov.
  • Prenos zo zvierat – aj z mačiek a psov je možný prenos ľudských bĺch do domácnosti. Pri kontakte so zvieraťom sa ľahko môžu presídliť aj na vás.
  • Nedostatočná hygiena – špinavé a vlhké prostredie, v ktorom sa nachádzajú potravinové zvyšky, je ideálnym miestom pre rozmnožovanie ľudských bĺch.
  • Staré bytové doplnky a nábytok – rôzne staré koberce, matrace či sedačky môžu obsahovať vajíčka alebo larvy ľudských bĺch, preto by ste sa po zaobstaraní doplnkov z druhej ruky mali zamerať na dôkladné vyčistenie a dezinfekciu.
  • Školské zariadenia – častým výskytom sú aj materské a základné školy a ubytovania pre školy v prírode. V matracoch či obliečkach sa dokážu veľmi rýchlo premnožiť a deti si ich prinesú na šatstve domov.

Po ľudskej blche je ďalším známym a častým druhom psia blcha. Preventívne sa rieši antiparazitikami pre psov, ktoré ich odpudzujú a ničia všetky vývojové štádiá. Využiť môžete rôzne pipety, ktoré sa kvapkajú na pokožku, alebo tablety či obojky proti blchám. Krátkodobo účinný vie byť aj šampón, ktorý by však mal byť len doplnkovou starostlivosťou a nie primárnym riešením. Veľkosť dospelej psej blchy je približne 2-5 mm a dokáže naklásť až 50 vajíčok za deň.

Asi najčastejší mýtus o psích blchách je ten, že na človeka prejsť nemôžu. Nie je to pravda. Aj keď pre psiu blchu nie sme prirodzeným hostiteľom, pokiaľ nemá “po ruke” svoj primárny zdroj obživy a je premnožená, môže prejsť aj na človeka

A posledný z druhov, ktorý spomenieme – mačacia blcha. Patrí do rovnakého rodu bĺch ako psia, ale nájdete medzi nimi malé rozdiely. Hlavným je veľkosť, mačacia blcha je menšia, má asi 1-3 mm. Odlišná je aj kratšia hlava a hruď, čo však voľným okom len veľmi ťažko spozorujete. Prevencia a liečba prebieha rovnako, ako u psov.

Aplikácia spreja proti blchám na mačku.

Ako vyzerá ľudská blcha ?

Blcha je bezkrídlový parazit veľký asi 1 až 4 mm. Má tvrdé ploché telo a veľké zadné nohy, vďaka ktorým sa dokáže ľahko pohybovať v srsti alebo vo vlasoch hostiteľa. Ústa má prispôsobené na sanie krvi a hryzenie. Telo blchy je hnedé a po bokoch sploštené. Dokáže skákať 20 cm do výšky a 30 cm do diaľky. Vzhľadom na svoju veľkosť dokáže skákať pomerne ďaleko a vysoko, čím sa zaradila medzi najlepších skokanov v živočíšnom svete. Na obľúbenosti im to však vôbec nepridáva. 

Blcha počas svojho života prechádza 4 štádiami:

  1. Vajíčka majú okolo 0,5mm, sú oválneho tvaru a bielej farby. Všimnúť si ich voľným okom je takmer nemožné.
  2. Larvy sú dlhé 2-3 mm a vyzerajú ako malý červík bez nôh. Sú priehľadné alebo svetločervené a na povrchu majú drobné chĺpky.
  3. Kukly sú oválne a o kúsok väčšie ako larvy. Farbu majú krémovú až hnedú a sú v zámotkoch, ktoré pripomínajú “lepkavý obal”. V tomto štádiu sa ešte nedokážu pohybovať a trvá niekoľko dní.
  4. Dospelý jedinec je dlhý asi 3 mm, má bočne sploštené telo a dokáže sa ľahko pohybovať vo vlasoch hostiteľa. Má hnedú až čiernu farbu a telo pokryté štetinami, ktoré mu pomáhajú prichytiť sa na vás. Dospelá blcha je veľmi aktívna, pohybuje sa, skáče vysoko a ďaleko. Dožíva sa až 2 roky.

Ako rozpoznať ľudskú blchu od psej?

Rozpoznanie ľudskej blchy od zvieracích (psej a mačacej) je voľným okom veľmi náročné. Existuje zopár charakteristických čŕt pre každú z nich, ale je málo pravdepodobné, že ich dokážete rozlíšiť bez ďalších pomôcok (lupa, mikroskop). Ľudská blcha nemá na hlave a hrudi hrebeňové chĺpky, ktoré sa na psej a mačacej nachádzajú. Rozdiel je aj v tvare hlavy, ktorá je pri ľudskej blche viac okrúhla a pri psej skôr užšia a dlhšia.

 Aplikácia prípravku na psiu srsť.

Kde sa skrývajú blchy?

Blchy sa skrývajú tam, kde majú vhodné podmienky pre svoj život a rozmnožovanie. V domácnosti to môžu byť matrace, postele, koberce a čalúnený nábytok.

Vo všeobecnosti inklinujú hlavne k miestam, kde ľudia spia, alebo trávia dlhšiu dobu sedením a ležaním. Výnimočne sa môžu nachádzať aj v rôznych štrbinách a prasklinách podláh, parkiet a krytín. Aj keď prednostne napádajú ľudí, môžete ich nájsť aj na domácich zvieratách. Menej častý je výskyt v exteriéri, v tráve alebo piesku, kde je teplo a vlhko. Bez potravy dokážu prežiť aj niekoľko týždňov a veľmi rýchlo sa rozmnožujú. 

Ako vyzerá štípanec od blchy?

Po uhryznutí blchou sa na pokožke vytvorí červený štípanec, ktorý je reakciou na prepichnutie kože. V strede má malú krvavú bodku, je podobný uštipnutiu komárom a môže mierne opuchnúť a svrbieť. Miznú v priebehu 2-3 dní, v závislosti od alergickej reakcie, ale aj škrabania sa, ktoré dĺžku liečby predlžuje. Intenzívne škrabanie môže prejsť až do vzniku lokálnej infekcie, ktorá je bolestivá a svrbenie následne dlhšiu dobu neustupuje.

Ako sa zbaviť ľudskej blchy?

Blchám sa najviac darí v menej čistom prostredí, ktoré je skôr prašné a vlhké. Prvým krokom v boji proti blchám je dôkladné a precízne poupratovanie. Zamerajte sa na pohovky, kreslá, sedacie súpravy a koberce. Obľúbeným a častým miestom sú aj matrace. Posteľnú bielizeň a obliečky je potrebné vyprať na najvyššie povolené stupne. Prezradíme vám základné domáce recepty a poradíme, kedy je už vhodnejšie použiť insekticídy a zavolať profesionálnu pomoc.

Domáce recepty proti blchám

V boji proti blchám nemusíte hneď siahnuť po chemických prípravkoch, ani volať dezinsekčnú službu. Pokiaľ nedošlo k masívnemu zablšeniu väčšej časti domácnosti, môže vám pomôcť niektorý z týchto postupov:

  1. Esenciálne oleje – najvhodnejší je levanduľový, eukalyptový, citrónový a tea tree olej. Ich vône majú silný repelentný účinok, ktorý funguje aj na ľudské blchy. Premiešajte niekoľko kvapiek oleja s vodou a nastriekajte na všetky postihnuté oblasti. (Nie na domáce zvieratá!)
  2. Ocot a voda – zmiešajte biely alebo jablčný ocot s vodou v pomere 1:1 a postupujte rovnako ako v predchádzajúcom bode.
  3. Citrónový sprej – dva citróny nakrájajte na plátky a povarte v 1 l vody, nechajte vychladnúť a preceďte. Tento roztok môžete použiť na všetky miesta výskytu, vrátane pelechov a zvierat (mimo očí).
  4. Jedlá sóda a soľ – dokáže dehydrovať blšie (ale aj iné) vajíčka a larvy. Na matrace, koberce a čalúnené povrchy nasypte jedlú sódu alebo soľ a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc. Následne ich dôkladne povysávajte. Ak máte kyselinu boritú, pomôže rovnako dobre, ale nepoužívajte ju v domácnosti s deťmi alebo zvieratami.
  5. Kremelina – potravinársky produkt z rias, ktoré sa nazývajú diatomy. Nájdete ju aj pod názvom diatomová zem. Pri kontakte s blchou dochádza k dehydratácii a zahubeniu blchy. Je netoxická a bezpečná pre ľudí aj zvieratá. Použitie je totožné ako pri jedlej sóde a soli. Pozor: kremelina má viac druhov. Ubezpečte sa, že používate potravinársku, nie priemyselnú kremelinu.   
Čistenie matraca pomocou jedlej sódy.

Insekticídy a iné komerčné produkty

Pokiaľ sa vám domáce recepty neosvedčili a rozhodli ste sa siahnuť po invazívnejších prípravkoch, v špecializovaných predajniach a na internete nájdete množstvo rôznych druhov insekticídov. Tieto produkty sú dostupné v rôznych formách::

  • Sprej proti blchám je účinný na dospelé blchy a ich vajíčka. Môžete ho použiť na koberce, matrace a čalúnené povrchy.
  • Prášky fungujú podobným systémom ako vyššie spomínaná sóda a kremelina.
  • Dymovnice účinkujú aj na ťažšie dostupných miestach. Čiastočky dymu ľahko preniknú aj do najmenších škár a prasklín.

Pri chemických prípravkoch je dôležité čítať etikety a dodržiavať uvedený spôsob použitia. Nepodceňujte upozornenia ani riziká, ktoré sú na výrobkoch uvedené. Zohľadnite aj vhodnosť do domácnosti so zvieratami a malými deťmi, pri ktorých je lepšie zvoliť radšej prostriedky na prírodnej báze.  

Kontrola poťahu matraca rukou v žltej rukavici.

Profesionálna pomoc v boji proti blchám

V prípade invazívnejších a masívnejších napadnutí blchami je nutné osloviť odborníkov.

Ich služby je potrebné vyhľadať aj v prípade verejných priestorov, ako sú školy a škôlky, ktoré sú miestom s vysokou koncentráciou detí a zvýšená hygiena je mimoriadne dôležitá. V týchto priestoroch, podobne aj v ubytovaniach pre školy v prírode, sa blchy rýchlo a ľahko roznášajú ďalej.

Ak hľadáte profesionálnu pomoc, je potrebné rozlišovať medzi deratizáciou, dezinsekciou a dezinfekciou. Deratizácia sa venuje zneškodneniu hlodavcov a s blchami nesúvisí. Hmyzu, a teda blchám a plošticiam, sa venuje dezinsekcia, ktorá vašu domácnosť profesionálnymi prostriedkami zbaví akéhokoľvek hmyzu rýchlo a efektívne. Dezinfekcia je proces, ktorého cieľom je likvidovanie baktérií, vírusov a všetkých mikroorganizmov. 

Kedy je sezóna bĺch?

Blšia sezóna sa najčastejšie spája s horúcimi letnými dňami, ale bohužiaľ sa vo vykúrenej domácnosti môžu vyskytnúť celoročne. Preferujú teplejšie a vlhkejšie prostredie, ktoré pomáha vajíčkam a larvám prežiť a vyvinúť sa do dospelého jedinca. Najviac sa rozmnožujú pri teplotách medzi 20-30 ℃. Pokiaľ ide o domáce zvieratá a prevenciu pred blchami, ideálnym obdobím na aplikáciu antiparazitík je jar.

Podobne ako pri blchách, výskyt ploštíc nesúvisí len s nehygienickým prostredím. Pokojne si ich môžete priniesť zo zahraničnej dovolenky nenápadne pribalené v cestovnej batožine. Boj s plošticami nie je jednoduchý, rozmnožujú sa veľmi rýchlo a sú známe dokonalým schovávaním, ale poradíme vám účinné metódy, vďaka ktorým sa ich zbavíte rýchlejšie.  

Ploštice

Dospelá ploštica posteľná na drevenom podklade.

Čo je to ploštica?

Ploštica je malý bezkrídly hmyz, ktorý sa živí krvou ľudí a zvierat. Dospelé ploštice majú červenohnedú farbu a sú veľké asi ako zrnko ryže. Nelietajú, neskáču, ale vedia sa rýchlo plaziť. Tento parazit nás napáda hlavne počas spánku za tmy, cez deň sa schováva a nevychádza von. Do domácnosti sa vedia dostať aj cez šachty inžinierskych sietí a štrbiny okolo potrubí. Ich uštipnutie je bolestivé a neskôr svrbivé. Najznámejšia je ploštica posteľná, ľudovo nazývaná aj ploštica domáca alebo bzdocha posteľná.

Ako vyzerá ploštica?

Ploštice sa podobajú blchám a častokrát si ich zamieňame. Telo majú obdobne ploché a oválne. Majú niekoľko štádií vývoja a ich výzor sa počas životného cyklu mení nasledovne: 

  1. Vajíčko ploštice je oválne a biele, veľké asi 1 mm. Samičky ich kladú v blízkosti hostiteľa, najčastejšie do matracov. Vyliahnu sa približne po týždni.
  2. Nymfa sa podobá dospelej ploštici, ale je svetlejšia a menšia. V tomto štádiu, ktoré trvá asi mesiac, už vyhľadávajú potravu. 
  3. Dospelý jedinec má približne 5 mm a dožije sa niečo menej ako rok, v závislosti od dostupnosti hostiteľa, teplotných a vlhkostných podmienok. Po každom nasatí dokážu naklásť približne 5 ďalších vajíčok.

Nájsť ploštice cez deň je takmer nemožné. Perfektne sa schovávajú a ak si nie ste istý, prečo sa ráno budíte doštípaní, užitočným indikátorom je aj trus ploštíc. Vyzerá ako tmavohnedé zrnko maku, ktoré môžete nájsť na obliečkach alebo v okolí postele. Druhou pomôckou sú malé červené bodky, ktoré vznikli otlačením po satí krvi, alebo náhodným rozpučením počas spánku.

Ako sa prenášajú ploštice

Ploštice si môžete ľahko priniesť z inej zamorenej oblasti. Najčastejšie to bývajú izby hotelov, kde sa premelie veľké množstvo turistov z rôznych kútov sveta. Kritickým miestom môžu byť aj verejné dopravné prostriedky – lietadlá, vlaky, autobusy. Bohužiaľ postačí ak si vašu batožinu, kabelku či ruksak umiestnite v blízkosti miesta, kde sa ploštica schováva. Napríklad na čalúnenú sedačku alebo látkový povrch v úložnom priestore. Mať oči na stopkách sa odporúča aj pri použitom nábytku, ktorý si plánujete priniesť domov. Dôkladne ho prekontrolujte, povysávajte alebo poumývajte. Používaným matracom sa vyhýbajte oblúkom, nie sú vhodné z hygienického ani zdravotného hľadiska.

Rozpoznanie štípancov od ploštíc

Ploštice vás môžu uštipnúť kdekoľvek na vašej pokožke, najčastejšie to však bývajú odhalené miesta – ruky, krk a nohy. Po prebudení vás čakajú červené štípance, ktoré vyzerajú ako vyrážky, vyvýšený okrúhly hrboľ s tmavočerveným stredom, podobný uštipnutiu komárom. Ploštice zvyknú spôsobiť viac uhryznutí za sebou, takže nájdete zhluk viacerých štípancov. Ľudia si ich mýlia s komármi a blchami, prípadne aj s kiahňami alebo žihľavkou.

Reakcie na uštipnutie sú individuálne. Niekto si ich ani nevšimne, iný môže mať výraznejšie a viac začervenané miesta sprevádzané silným svrbením, ktoré sa môže objaviť až pár dní po uhryznutí. Uhryznutie vás počas spánku pravdepodobne nezobudí a o prítomnosti ploštíc sa tak dozviete najmä z týchto kožných prejavov.    

Ukážka uhryznutia plošticou na ruke.

Ako zistím, že mám doma ploštice?

Ak si chcete byť istý, že ide o ploštice, skúste hľadať tieto známky prítomnosti:

  • Ploštice vyrábajú chemikálie, ktoré im pomáhajú komunikovať medzi sebou. Tvoria sladký a zatuchnutý zápach. Málokedy je intenzívne cítiť, ale pri veľkom premnožení sa dá spozorovať.
  • Malé škvrnky krvi na obliečkach sú druhým znamením, že sa k vám počas spánku dostali a hrýzli vás. Pozorne si pozrite matrac, prikrývky a plachty.
  • Telo ploštice je pokryté vonkajším obalom, ktorý pripomína malú škrupinku. Tento obal počas života zhadzujú a nechávajú za sebou.
  • Malé čierne bodky, ktorých pôvod neviete identifikovať, môžu byť exkrementy ploštíc. Vyzerajú ako zrnká maku.

Čím liečiť štípance od ploštice

Liečba štípancov od ploštice vo väčšine prípadov nie je nutná. Proti svrbeniu postačia bežné mastičky s chladivým účinkom, prípadne antihistaminiká na opuchy a podráždenú pokožku. Ak sa však vyskytnú závažnejšie prejavy, alebo veľké množstvo štípancov, je potrebné navštíviť dermatológa. V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k vzniku pľuzgierov, alergií alebo kožných infekcií (hnisanie), ktoré vyžadujú liečbu antibiotikami. Ak kožné problémy pretrvávajú, navštívte dermatológa.     

Ako sa zbaviť ploštíc ?

V minulosti bolo hubenie ploštíc pre nedostupnosť prípravkov veľmi náročné, ale v dnešnej dobe existujú vysoko účinné a efektívne prostriedky a zároveň overené postupy, ktoré vám pomôžu vyhrať vojnu s týmto parazitom.

  1. Identifikácia miesta výskytu – pokúste sa čo najpresnejšie vyhľadať miesta, kde sa vyskytujú. Najčastejšie je to okruh cca 2 metrov v okolí postele. Pokiaľ máte viac spálni, skontrolujte aj tie. Niekedy postačí presunúť vankúš z jednej spálne do druhej a jedna malá potvora dokáže behom pár dní založiť celú novú kolóniu. Kontrolujte hlavne švy, zipsy a spodné strany matracov, oblasť za vankúšmi a spoje v nábytku.
Kontrola matraca a vnútornej strany poťahu.
K miestam, kde sa podarilo ploštice nájsť, patria aj elektrické zásuvky, jemne odlepená nástenná tapeta, alebo rámy obrazov. Sú naozaj veľmi vynaliezavé a zmestia sa skutočne všade. Pomôžte si baterkou a lupou.
  1. Zabráňte napadnutiu – prvým krokom je povysávanie. Poriadne povysávajte všetky možné úkryty, posteľ, koberec, odtiahnite nábytok a všetko poriadne vyčistite. Obsah vysávača zabaľte do plastového vrecka a vyhoďte ho. Nepresúvajte nič zo zamorenej oblasti do iných častí domácnosti.
  1. Operte bielizeň – všetky plachty, obliečky, prikrývky a poťahy povyzliekajte a operte na čo najvyšší stupeň. Pravdepodobne to bude väčšie množstvo bielizne a kým sa dostane na rad v praní, nechajte ho bezpečne uzavreté vo vreci. Ak máte parný čistiť, použite ho, je veľmi účinný.
Náš tip: Pomôžte si teplotou. Ploštice dokáže zabiť nízka aj vysoká teplota. Ak vonku mrzne, alebo máte veľkú mrazničku, zabaľte všetko kontaminované do veľkých vriec, poriadne uzavrite a nechajte pár dní premrznúť. Naopak, počas horúcich dní, kedy je vonkajšia teplota nad 35℃, môžete využiť vaše auto. Teplota v aute na slnku môže po hodine stúpnuť až na 60-70℃. Ploštice (aj blchy) tak doslova upečiete.
  1. Vyhoďte kontaminovaný nábytok – Možno to bude znieť prehnane, ale ak máte matrac alebo čalúnené kreslo plné ploštíc, vyhoďte ho a kúpte si radšej nové. Čistenie a tepovanie si vyžaduje investíciu peňazí aj času, pričom riziko rozmnoženia ploštíc sa každým ďalším dňom (aj hodinou) zväčšuje.
  1. Hubenie ploštíc – najskôr sa môžete pokúsiť o vyhubenie bez chémie, pokiaľ to nepomôže, pristúpte k silnejším zbraniam – dezinsekčným prostriedkom. Hľadajte také, ktoré sú špeciálne určené na plošticu domácu. Obsahujú látky, napríklad pyretríny, ktoré účinne zabijú ploštice aj iných škodcov. Zoženiete ich vo forme sprejov, ktoré nastriekate na matrac, nočný stolík, posteľ, aj všetok ďalší nábytok v spálni. Môžete ich použiť aj na lišty, parkety či koberce. Vždy si dôkladne prečítajte informácie na obale – podrobný postup aplikácie, druhy povrchov, aj prípadnú nutnosť opakovania.
  1. Hotovo? Pravdepodobne áno, ale z hygieny a obozretnosti nepoľavujte a po pár dňoch opäť precízne skontrolujte všetky infikované miesta. Ploštice sú veľmi odolné a hlavne malé, ľahko sa schovávajú. Ak sa vám opäť doma objavia, obráťte sa na profesionálnu firmu. Používajú prostriedky, ktoré bežne nekúpite a majú overené metódy, ktoré vám zabezpečia dokonalé vyhubenie.

Ploštica alebo blcha? Ako ich rozoznať

Zobudili ste sa ráno doštípaní a rozmýšľate, aká potvora za to môže? Častokrát sú tieto parazity zamieňané. Aj keď nevyzerajú identicky, pri ich milimetrových rozmeroch ich odlíšite len veľmi ťažko. V nasledujúcej tabuľke si môžete pozrieť niektoré rozdiely, ktoré vám s identifikáciou pomôžu.

Kedy volať dezinsektora?

Pokiaľ sa vám nepodarilo poraziť inváziu ploštíc či bĺch, bezodkladne kontaktujte profesionálnu pomoc. Výskyt rôznorodého hmyzu v domácnosti je častým problémom a nie každý má časové možnosti vyriešiť to bez pomoci expertov. Vyškolení odborníci dokážu strategicky umiestniť návnady tak, aby rýchlo vyhubili všetky skryté kolónie. Pokiaľ je to možné, pokúste sa škodcov identifikovať. Môžete ich skúsiť odfotiť alebo natočiť na video a dezinsektor vám s určením pomôže.

Skôr ako sa dezinsekcia začne, vysvetlia vám celý postup práce. Informujú vás, ako a či je potrebné pripraviť domácnosť pred ich príchodom, či sa v ňom po skončení môžete nachádzať a kedy je potrebných viac opakovaní jednotlivých úkonov.

Ak máte v domácnosti malé deti, oslovte odborníkov čo najskôr a bez predchádzajúceho poradenstva nepoužívajte žiadne insekticídy. V závislosti od rozšírenia je možné, že bude potrebné domácnosť s deťmi na pár dní opustiť, aby ste deti nevystavili žiadnemu riziku.

A nakoniec to najdôležitejšie – vaše pohodlie. Strach z hmyzu nie je vôbec ojedinelý a niekedy len myšlienka či pohľad na tieto parazity vyvoláva paniku. Je to váš domov, kde sa máte cítiť príjemne. Pokiaľ ste z prítomnosti škodcov vystresovaní a bojíte sa vstúpiť do vlastnej spálne, nechajte si pomôcť a oslovte profesionálov.