Ako vybrať vhodné farby do interiéru?

Mnohokrát si neuvedomujeme, že práve farby majú veľký vplyv na to, ako sa v priestore cítime. Jedny na nás vplývajú povzbudivo, dodávajú nám energiu, iné nás dokážu príjemne upokojiť. Ak rozmýšľate, akú farbu zvoliť do interiéru, v článku nájdete zopár rád, ktoré by vám pri výbere mohli pomôcť.

Ako nič nepokaziť?

Ak sa neviete rozhodnúť, akú farbu si vybrať, rozhodne by ste mali siahnuť po neutrálnych odtieňoch. Klasickou bielou nikdy nič nepokazíte. V prípade, že vaše srdce prahne po čomsi farebnejšom, odporúčame pri maľovaní začať vždy tou izbou, kde plánujete použiť najvýraznejšiu farbu. Ostatné miestnosti sa budú potom niesť v menej výrazných farbách alebo v jemnejších odtieňoch už použitej dominantnej farby. Samozrejme, môžete kombinovať aj dve výrazné farby, ale tu si treba dať pozor, aby ste „neprestrelili“, nie vždy sa to totiž končí šťastne. Ak si do spálne vyberiete tmavú farbu, obývačka by mala byť o odtieň bledšia a ostatné miestnosti tiež.

Ako kombinovať farby na stene s nábytkom?

Je asi logické, že si vyberiete tie farby, ktoré máte radi. Netreba však zabúdať na nábytok, ktorý bude v jednotlivých miestnostiach. Ak sa rozhodnete pre neutrálnu farbu stien, teda bielu, v tom prípade si môžete nakombinovať akýkoľvek nábytok – či už žltú sedačku, farebné kreslo alebo azúrovo modrú posteľ v spálni. Podobne je to aj pri pastelových farbách, ktoré sú jemnejšie, pôsobia nevtieravo a s nábytkom sú ľahko kombinovateľné. Ak voľba padne na dominantnú výraznú farbu, vtedy to už bude so zariaďovaním o čosi náročnejšie, ale aj v tomto prípade vám u nás v Albero nábytku vieme poradiť.

Rozhodli ste sa len pre zmenu farby vašich stien? Vtedy vám neostáva nič iné, len prispôsobiť farbu maľovky vášmu zariadeniu.

Nič nenechávajte na náhodu

Ak sa už pre nejakú farbu rozhodnete, nezabudnite si v obchode najprv vypýtať vzorku. Pod umelým osvetlením sa vám môže zdať vhodná, no keď sa pustíte do maľovania, zistíte, že vyzerá úplne inak. Vzorku si môžete doma vyskúšať a v prípade spokojnosti zakúpiť celé balenie a pustiť sa do maľovania.

Rada nad zlato

Obývačka by mala byť oázou relaxu, kde si dobre oddýchnete pri knihe, televízii alebo len tak rozprávaním sa s blízkymi. V obývačke môžete siahnuť napríklad po farbe „nebíčkovo“ modrej a kombinovať ju s krémovou či bielou. Môžete si zaobstarať aj pohodlné kreslo, v ktorom sa budete cítiť ako v rozprávke.