Ako farebne zladiť interiér?

Farebné zladenie vašej domácnosti je dôležitým krokom pri vytváraní bývania. Správne farby nábytku a doplnkov môžu zmeniť váš domov na miesto, kde sa budete cítiť pohodlne a útulne. Tento článok prináša praktické tipy a rady, ako zladiť interiér tak, aby ste dosiahli dokonalý výsledok.

1. Interiérový štýl a farby

Prvým krokom k zladeniu interiéru je výber štýlu, ktorý vám najviac vyhovuje. Pre jednotlivé interiérové štýly sú typické rôzne farebné kombinácie, ktoré môžete do interiéru doplniť farbou nábytku a výberom vhodných doplnkov.

Škandinávsky štýl je známy minimalizmom a funkčnosťou. Dominuje biela farba, ktorá sa dopĺňa pastelovými odtieňmi modrej, ružovej a zelenej. Industriálny štýl odzrkadľuje priemyselné prostredie s neutrálnou sivou, čiernou a hnedou farbou, ktorá sa kombinuje s kovovými a mosadznými prvkami.

Naopak bohémsky štýl je plný farieb, využíva živé a pestré farby ako červená, oranžová, tyrkysová a žltá. Okrem farieb je pre tento štýl typické aj kombinovanie rôznych vzorov a textúr, ktoré spolu tvoria eklektický štýl.

Stredomorský štýl, ako už názov napovedá, je inšpirovaný morom a pobrežnými oblasťami, v ktorých vyhráva azúrová modrá v kombinácii s bielou. Pocit slnečnej pláže pridáva žltá a pieskové odtiene béžovej.

Veľmi obľúbený je aj rustikálny štýl inšpirovaný vidieckym životom a prírodnými farbami v kombinácii s drevom v akomkoľvek prevedení. Je vhodnou voľbou do dreveníc a chalúp, ale aj do historicky ladených hotelov a kaštieľov. To však neznamená, že v modernom dizajne nemá svoje miesto a pokiaľ vám tento štýl učaroval, prineste si ho k sebe domov.

Pod luxusným štýlom sa skrýva elegancia a prepych. Kľúčovú farbu hrá zlatá farba v kombinácii s čiernou, krémovou alebo tmavofialovou. Luxusné interiéry vytvárajú predovšetkým pocit bohatstva a exkluzivity. Častokrát sú doplnené kovovými prvkami a mramorom.

A nakoniec moderný štýl, pre ktorý je charakteristický minimalizmus, čisté línie a prírodné materiály. Základom je biela, sivá a čierna, ku ktorým môžete pridať ľubovoľnú akcentujúcu farbu.  

Pri výbere štýlu zohľadnite predovšetkým svoje osobné preferencie, životný štýl a celkovú atmosféru, ktorú chcete vo svojej domácnosti vytvoriť. Nemusíte sa striktne držať konkrétneho štýlu a zariaďovať podľa presných pravidiel. Skombinujte si jednotlivé prvky a farby tak, aby odrážali vašu osobnosť. Rozmýšľate nad tým, aké farby vybrať, aby bol váš interiér ako od dizajnéra? Čítajte ďalej.

Obývačka v modernom štýle.

2. Farby a farebné schémy v interiéri

Americká dizajnérka Elsie de Wolfe sa k výberu farieb v interiéri vyjadrila veľmi výstižne: „Vyberte si farbu na základe svojej osobnosti a nie trendu. Je to farba, s ktorou budete žiť vo svojom dome„. A my s ňou súhlasíme. Nech je trendy farba akákoľvek, vyberajte predovšetkým podľa svojho vkusu. Vo vašej domácnosti sa máte cítiť príjemne a akýkoľvek trend ide bokom, pokiaľ to nie sú práve tie “vaše farby”.   

Farby hrajú zásadnú rolu pri zladení interiéru. Pri zariaďovaní častokrát vyberáme 2 až 3 základné farby, ako sú biela, sivá a odtiene béžovej. Tieto farby vytvárajú klasický harmonický základ, ktorým nič nepokazíte. Neutrálne farby sú najčastejšou voľbou hlavne pre väčšie kusy nábytku, ako sedacie súpravy, skrine či postele, ale aj pri výbere podláh a dlažby. K základným neutrálnym farbám môžete doplniť výrazné akcentové farby, ktoré dodajú priestoru energiu a zaujímavosť. Tieto farby môžete použiť na doplnkoch, vankúšoch, umeleckých dielach alebo menších kusoch nábytku, ako sú kreslá, komody, príručné a konferenčné stolíky.

Presvetlená obývačka v neutrálnych farbách.

3. Harmonický kruh farieb

Harmonický kruh farieb je neoceniteľným nástrojom pre každého, kto pracuje s farbami. Pomáha vytvárať vizuálne príjemné a harmonické farebné kombinácie, čo je kľúčové v mnohých kreatívnych, umeleckých a dizajnérskych odvetviach. V teórii farieb sa stretnete napríklad s Heringovým farebným kruhom, ktorý je založený na protiľahlých farbách a zameriava sa na 6 základných farieb. Oswaldov farebný kruh je založený na presnom miešaní farieb a zameriava sa na systematické usporiadanie 24 farieb. Goetheho farebný kruh sa naopak sústredí predovšetkým na psychologické a emocionálne účinky farieb a za zmienku stojí aj Ittenov farebný kruh, ktorý obsahuje 12 farieb a zameriava sa na vnímanie farieb a ich vzájomné harmonické kombinácie.

 

Farebný kruh je vo všeobecnosti veľmi praktický pre interiérových dizajnérov a poskytuje komplexný pohľad na vzťahy medzi jednotlivými farbami. Nehovoriac o tom, že ak sa vám dostane do rúk celá paleta farieb, dokážete lepšie určiť, aký odtieň vám pasuje najviac. Napríklad červená farba má desiatky odtieňov a ak zariaďujete nové bývanie, určite sa oplatí navštíviť predajňu, kde vám ukážu vzorkovník farieb pre nábytok, farby na stenu, aj podlahy a obklady.

Paleta farieb a projekt domu.

4. Ako harmonicky kombinovať farby v interiéri

Typy farebných harmónií sú pri zariaďovaní veľkým pomocníkom. Dobre vám poradia aké farebné kombinácie spolu pôsobia usporiadane a nepokazíte celkový dizajn interiéru. Bez ohľadu na vaše farebné preferencie, dbajte na to, aby boli všetky farby vyvážené a v súlade.

 

  • Analogická harmónia využíva farby, ktoré sú na farebnom kruhu vedľa seba, čiže podobné farby a farby s rovnakým základom. Vyberte si 1 farbu zo spektra, ktorá sa vám najviac páči a pridajte dve farby, ktoré ju obklopujú. Ak ste milovníkom ružovej, môžete ju skombinovať s fialovou, hnedou alebo vínovou červenou. Dizajn tak oživíte a svoju obľúbenú farbu dostanete do interiéru veľmi elegantne.
Dve otočné kreslá a konferenčný stolík s dekoráciami.
  • Komplementárna harmónia je opakom analogickej a zameriava sa na dve farby v dynamickom kontraste. Pri tomto princípe si vyberiete 2 farby, ktoré sú na farebnom kruhu oproti sebe. Napríklad modrá so žltou alebo zelená s červenou
Modrá obývačka so žltou sedačkou a doplnkami.
  • Monochromatický výber farieb je založený na výbere jednej farby, ktorú v interiéri použijete v rôznych odtieňoch, sýtosti a svetlosti. Môžete použiť kávovú hnedú v kombinácii s béžovou, gaštanovou a jemnou karamelovou. Pre ešte jemnejší minimalistický dizajn môžete zvoliť aj rôzne odtiene bielej, ako krémovú, perlovú, snehobielu a slonovú kosť. Takýmito kombináciami nemáte čo pokaziť a zároveň sa vyhnete “nudnému” jednofarebnému interiéru.
Krémová sedacia súprava v béžovo ladenej obývačke.

Farebný kruh je skvelým nástrojom na výber farieb, ktoré spolu ladia, alebo naopak, ktoré svojim kontrastom oživia celý interiér. Jednotlivé farby môžete využiť ako farbu steny a tapiet, farbu podláh, nábytku či doplnkov.

 

Pomôcť vám môže aj delenie na primárne, sekundárne a terciárne farby. Pokiaľ berieme do úvahy 4 základné primárne farby (červená, modrá a žltá), ich zmiešaním vzniknú sekundárne farby, ako fialová, tyrkysová, oranžová a limetková. Terciárne farby získame zmiešaním tých primárnych a sekundárnych. Tento princíp umožňuje dizajnérom kombinovať farby jednoducho a efektívne.

Ukážka primárnych, sekundárnych a terciárnych farieb.

4. Pravidlá farieb

Máte už vybratú svoju TOP farbu a rozmýšľate, ako ju kombinovať v interiéri? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme konkrétne príklady, ako správne kombinovať každú z najčastejšie používaných farieb.

Aká farba sa hodí k červenej?

Červená je ohnivá a vášnivá farba, ktorá oživí akúkoľvek miestnosť. Ak ju použijete v sýtej farbe ako dominantný prvok, kombinujte ju len s bielou, krémovou farbou a drevenými prvkami, aby ste priestor udržali v elegantnom a zladenom štýle. Hnedočervený odtieň, čiže zemitá červená farba, sa výborne dekoruje s oranžovými, hnedými a béžovými farbami. Ako doplnok môžete pridať drevené prvky a terakota kvetináče.

Obývačka v odtieňoch červenej, hnedej a ružovej.

Aká farba sa hodí k béžovej?

Potešíme vás, takmer akákoľvek. Béžový interiér môžete ponechať v neutrálnych farbách a zvoliť jej svetlejšie a tmavšie odtiene, ktoré spestria neutrálnosť interiéru, alebo doplniť množstvom zelene, ktorá vašu domácnosť prenesie bližšie k trendy biofilickému dizajnu. Pre výraznejšie oživenie môžete zvoliť kráľovskú modrú, žiarivú žltú alebo ľubovoľnú červenú. Vyberte si však len jednu z výraznejších farieb, ktorá popri neutrálnej béžovej vynikne.

Aká farba sa hodí k zelenej?

Zelená farba je symbolom pokoja, rovnováhy a prírody. K dispozícii je pestrá paleta odtieňov zelenej, od svetlých a pastelových, až po výrazné sýte a tmavé farby. Pri sýtejších a jasnejších farbách ju kombinujte s neutrálnymi farbami, ako je béžová, šedá a biela. Pri svetlejších odtieňoch môžete siahnuť po žltej, svetlej ružovej alebo svetlej modrej.

Spálňa so zelenou čalúnenou posteľou a drevenými prvkami.

Aká farba sa hodí k sivej?

Sivá farba má tendenciu priniesť pokojnú a príjemnú atmosféru. S ostatnými farbami sa kombinuje veľmi jednoducho. Môžete zvoliť akúkoľvek farbu od jemných a neutrálnych, až po sýte a žiarivé farby. A to nielen v rámci doplnkov, ale aj na dominantné prvky celej miestnosti, ako je farebná stena, čalúnená posteľ v spálni alebo sedacia súprava v obývačke. Sivý interiér znesie naozaj akýkoľvek farebný kontrast – oranžovú, sýtu červenú aj krikľavú ružovú. Vyberať môžete z celej škály farieb.

 

Sivá sedacia súprava s oranžovými a červenými doplnkami.

Aká farba sa hodí k modrej?

V rámci monochromatického ladenia farieb môžeme kombinovať všetky odtiene modrej. Od tyrkysovej, cez akvamarínovú a nebeskú, až po obľúbenú námornícku, ktorá kraľuje šatníkom aj moderným interiérom. Chybu neurobíte ani žiadnou z neutrálnych a prírodných farieb, s ktorými ľahko a jednoducho vytvoríte originálnu obývačku alebo spálňu. Vedľa nešliapnete ani s kontrastom vo forme žltej a zelenej. Modrá farba patrí k studeným farbám a je vhodnejšia do miestností, ktoré sú dobre osvetlené. 

Sedacia súprava a doplnky v rôznych odtieňoch modrej

Aká farba sa hodí k žltej?

Žltá je farba plná optimizmu, slnka a sviežosti. V moderných interiéroch ju môžete použiť na dominantný prvok (kreslo, sedaciu súpravu, posteľ, stenu), ktorý doplníte neutrálnymi farbami alebo čiernou, ktorá žiarivú žltú jemne stlmí. Žlté prvky môžete doladiť aj kontrastnou modrou alebo zelenou farbou, avšak vyberte si len jednu z nich, aby vám nevznikol pestrofarebný interiér, ktorý môže pôsobiť rušivo. Ak je žltá dominantou, ďalšie farby pridávajte len vo forme doplnkov a dekorácií, ktoré nebudú pôsobiť rušivo.

Žltá čalúnená posteľ s čiernymi a sivými doplnkami.

Aká farba sa hodí k fialovej?

Odtiene fialovej nájdete taktiež v rozmanitom spektre a výber ďalšej farby súvisí s odtieňom, ktorý potrebujete doladiť. Tmavšie fialové odtiene sa hodia skôr k studeným modrým farbám, naopak, svetlé skôr k červeným a ružovým. Originálnu a luxusnú kombináciu vytvoríte aj pridaním zlatej, ktorá dodá šmrnc a pocit elegancie.

 

Fialová sa hodí aj do detských dievčenských izieb, kde ju môžete kombinovať s pastelovou ružovou a vytvoriť tak rozprávkovú izbu pre svoju princeznú. Pri jemnom pastelovom odtieni fialovej nič nepokazíte ani s kombináciou so zelenou, napríklad pridaním izbových rastlín a menších dekorácií. Fialová je aj farbou provensálskeho štýlu, kde ju nájdete v spojitosti s elegantnou bielou a prírodnými materiálmi.      

Fialová sedačka so zlatými doplnkami.

5. Denná a nočná časť – farby podľa izieb

V architektúre a interiérovom dizajne sa každý obytný priestor delí podľa účelu na dennú a nočnú časť. K dennej časti patria spoločné priestory – obývačka, jedáleň, kuchyňa a pracovňa. Sú to miesta, ktoré sa počas dňa aktívne využívajú a slúžia na varenie, jedenie, prácu a spoločné aktivity. Pre tieto miesta sa častejšie volia svetlejšie miestnosti s orientáciou na slnečnú stranu domu alebo bytu.

 

K nočnej časti patria primárne miestnosti využívané na odpočinok, spánok a súkromné aktivity. Patria sem spálne, detské izby, kúpeľne a šatník. (Výnimkou môžu byť toalety a kúpeľne, ktoré sú určené aj pre návštevy.) V týchto častiach sú preferované pokojnejšie a tlmené farby a orientácia je skôr na tichšiu stranu domu. 

 

Výber farieb do jednotlivých častí domu závisí od viacerých faktorov ako veľkosť izby, potreba zväčšiť alebo zmenšiť priestor, dostatok prirodzeného svetla a účel na ktorý má slúžiť. Dominantná farba tvorí základ, ku ktorému dopĺňame sekundárne, doplnkové farby. Sekundárne farby majú doplniť tú hlavnú a podporiť celkový vizuálny efekt.

Akú farbu do obývačky?

Pre vizuálne zväčšenie obývačky môžete zvoliť neutrálne sivé a biele tóny, ktoré doplníte drevenými prvkami a jednou z výraznejších farieb, napríklad modrou, žltou alebo ružovou. Sekundárnu farbu môžete doplniť len na menších prvkoch, ako sú kreslá, dekoračné vankúše, vázy a rôzne umelecké predmety. Dobrou voľbou je aj farebne zladený kusový koberec s geometrickými alebo abstraktnými vzormi.

Sivá obývačka so žltým kreslom a vankúšmi.

Akú farbu do kuchyne?

Kuchyňa sa v spojitosti s jedlom a varením výborne dopĺňa s farbami, ktoré stimulujú chuť do jedla a vytvárajú pokojnú nerušenú atmosféru. Takýmito farbami sú oranžová, červená a žltá, ktoré zvyšujú chuť do jedla. Tieto farby však treba používať s mierou a vhodnejšie sú ako sekundárne doplnkové farby k neutrálnym ako je biela, antracitová a krémová.

Akú farbu do spálne?

Spálňa uvíta modré odtiene, ktoré pôsobia upokojujúco a podporujú spánok. Vhodná je aj svetlozelená relaxačná farba a levanduľová, ktorá upokojuje a podporuje atmosféru odpočinku. Ani tu nemôžete nič pokaziť s bielou, krémovou a béžovou, ktoré opticky zväčšia spálňu a nie sú nijako rušivé. Vyhýbajte sa príliš výrazným farbám, ako je sýta červená, oranžová a žiarivá žltá, ktoré pôsobia energicky a stimulujúco.  

Akú farbu do pracovne?

Priestor na prácu vyžaduje podporujúce farby, ktoré zvyšujú kreativitu a produktivitu. Žltá dokáže stimulovať mentálnu aktivitu, zelená redukuje únavu očí a je vhodná na dlhodobú prácu, a modrá podporuje koncentráciu. Zohľadnite aj vaše osobné preferencie, ak sa potrebujete sústrediť a okolité farby a predmety vás pri práci vyrušujú, siahnite po neutrálnych farbách, ktoré vás nebudú pri práci vyrušovať.

Žltá stena a drevený pracovný stôl s doplnkami.

Akú farbu do kúpeľne?

Kúpeľňa je miestom čistoty a podľa toho je vhodné vyberať aj farby. Vyhráva samozrejme biela, na ktorej ľahko vidieť nečistoty a zároveň evokuje čisté a hygienické miesto. Vhodnou farbou sú aj svetlé a jemné modré odtiene, ktoré pripomínajú farbu vody – mora a oceánu. Relaxačnú a teplú atmosféru dotvára aj béžová a svetlé hnedé odtiene. Pri kúpeľniach je vhodnejšie zvoliť nevýrazný základ, ktorý oživíte výraznejšími doplnkami. Obľúbený je aj mramorový dekor, ktorý spája bielu s jemnou sivou a pôsobí elegantne a luxusne zároveň.

Biela kúpeľňa s vaňou a modré doplnky.

6. Na čo ešte nezabudnúť?

Farby ovplyvňujú aj vnímanie celého priestoru, dokážu ho opticky zväčšiť alebo naopak zmenšiť. Pocit priestrannosti podporíte svetlými farbami – bielou a jemnými pastelovými odtieňmi. Biela je farbou čistoty, ktorá vytvára vzdušný dojem. Zväčšenie malého priestoru môžete podporiť aj jednotnou farebnou schémou – rovnakou farbou na podlahy, steny a strop. Tento efekt je účinný aj pri miestnostiach s nízkymi stropmi. Častou fintou interiérových dizajnérov sú aj zrkadlá a lesklé povrchy, ktoré zvyšujú jas a odrážajú svetlo v miestnosti.

 

Optické zmenšenie izby docielite výberom tmavých farieb, ako sú tmavomodrá, tmavosivá alebo čierna, ktorá absorbuje svetlo a celá miestnosť pôsobí útulnejšie a menšie. Dotvárajú intímnejšiu atmosféru a sofistikovanosť, ktorú oceníte napríklad v čitateľskom kútiku, kde potrebujete vytvoriť relaxačnú atmosféru, ideálnu na nerušený odpočinok

Kreslo na čítanie, príručný stolík a čierna stena.

7. Farby a osvetlenie

Osvetlenie a množstvo prirodzeného svetla ovplyvňuje vnímanie vybraných farieb a má významný vplyv na atmosféru a funkčnosť celej miestnosti. Pri zariaďovaní maximalizujte využitie prirodzeného svetla použitím priehľadných závesov alebo roliet, ktoré umožňujú svetlu prenikať do miestnosti. Používajte kombináciu rôznych typov osvetlenia, ako sú stropné svietidlá, stojacie lampy, stolné lampy a bodové svetlá, aby ste dosiahli rôzne úrovne osvetlenia. Zamerajte sa aj na zvýraznenie určitých prvkov v miestnosti, ako sú umelecké diela, architektonické detaily alebo rastliny, pomocou akcentového osvetlenia.

Vzorkovník modrých a zelených farieb v rôznych odtieňoch.

8. Farby doplnkov a dekorácií

Doplnky a dekorácie sú ideálnou voľbou ako oživiť interiér v neutrálnych farbách. Dodávajú  osobitý charakter a vytvárajú celkový vzhľad. Farebne ozvláštniť miestnosť môžete pomocou obrazov, fotografií, dekorácií alebo umeleckých diel. Vyberajte kúsky, ktoré zodpovedajú farebnej schéme miestnosti. Nezabudnite ani na použitie vankúšov, závesov, prikrývok a kusových kobercov, ktoré pridajú do miestnosti textúru a nový nádych. Experimentujte s rôznymi textíliami a vzormi, aby ste dosiahli želaný efekt. A v neposlednom rade, chýbať by nemali ani izbové rastliny, ktoré prinesú sviežosť a prírodný prvok.

Zladenie interiéru je kreatívnym procesom, ktorý vyžaduje pozornosť a poznanie základných princípov zladenia farieb. Definujte svoj štýl, vyberte harmonické farby, pridajte doplnky a dekorácie a nezabudnite na osvetlenie. Dodržiavaním týchto tipov a rád môžete vytvoriť harmonický a esteticky príťažlivý interiér, v ktorom sa budete cítiť skutočne doma.