4 tipy, ako si zariadiť byt v industriálnom štýle

Industriálny štýl siaha až do obdobia 19. storočia, kedy vznikali prvé továrne. Zo začiatku sa objavovali najmä na okraji miest, no s posunom mestských hraníc sa priemysel presúval bližšie do centier. Výrobné haly sa postupom času rekonštruovali a menili na obytné priestory, ktoré spájajú moderný dizajn s pôvodnou architektúrou. Ak hovoríme o nábytku v industriálnom štýle, tak ide o spojenie pôvodných a moderných prvkov, ktoré vytvára nadčasové bývanie.

1.tip: Obnažené steny

Industriálny štýl zvykneme nazývať aj priemyselným. Okrem iného sú preň charakteristické surové obnažené steny. Ak však nevlastníte priestory s neopracovanými betónovými či tehlovými stenami a chceli by ste tento efekt dosiahnuť, skúste alternatívu. Na trhu je v ponuke betónová stierka alebo siahnite po obklade, ktorý imituje tehlu.

2.tip: Nadčasový nábytok

Výber nábytku do industriálneho štýlu je takmer nekonečný a je len na vás, či si zvolíte starožitné kusy s doplnením moderných prvkov, kožené sedačky alebo si vyberiete nábytok z ocele, prípadne šatníkové skrine z plechu. Obľúbeným štýlotvorným prvkom je aj drevo, ktoré prináša do otvorených priestorov útulnosť. Práve tá v industriálnom štýle chýba. Okrem dreva môžete pri zariaďovaní použiť aj kov alebo kombináciu dreva a kovu.

Ak sa pýtate, čo s koženým nábytkom, tak ten sa k tomuto smeru hodí perfektne. Rovnako ako drevo prináša do miestnosti teplo a zútulnenie, preto si do obývačky v industriálnom štýle môžete zaobstarať sedačku z tohto ušľachtilého materiálu. Predsa len tehly a obnažené steny pôsobia samotné trochu chladno.

3.tip: Stavte na doplnky

Doplnky sú veľmi dôležité, pretože dotvárajú celkovú atmosféru každého príbytku. Pri industriálnom štýle bývania si môžete zvoliť kombináciu viacerých materiálov. Predovšetkým dreva, kovu, medi, ocele alebo aj skla. Plechové doplnky, laná, meď, nadrozmerné súčiastky či rôzne zapracovanie kovových rúr nie sú v tomto smere žiadne faux pas, ale doslova a do písmena „must have“. Ak ste vyznávačom netradičných doplnkov, tak presne v tomto štýle sa nájdete. Kde inde by si mohlo nájsť uplatnenie potrubie či rúra z odsávača pár, ak nie tu. Mapy či územné plány mesta sú tiež skvelým dotvorením interiéru. To, čo býva v ostatných štýloch ukryté, je tu povýšené na štýlotvorný prvok.

4.tip: Edisonove žiarovky

Určite vám napadlo, že svietidlá v industriálnom štýle by mali byť rovnako priemyselného typu. Nie je to však tak. Samozrejme, používajú sa najčastejšie, ale v súčasnosti si môžete vybrať rôzne moderné lampy z ocele a medi, ktoré prinesú rovnaký efekt ako tie továrenské. A čo Edisonove žiarovky? Tie sú momentálne totálnym hitom. Veľké žiarovky s priznanými káblami pôsobia v industriálnom štýle naozaj perfektne.

OTVÁRACIE HODINY
počas veľkonočných sviatkov


Vážení zákazníci,
v termíne 29.3. – 1.4. 2024 počas sviatkov budeme mať ZATVORENÉ.

Tešíme sa na vás opäť 2.4. 2024.

Objednávky cez e-shop budeme spracovávať po sviatkoch.

Želáme vám krásnu Veľkú noc.