Ako vybrať kuchynský drez?

Typy, materiály a výhody

Vedeli ste, že umývacie centrum je najrušnejším miestom vašej kuchyne? Nie každý člen rodiny varí alebo pečie. Ale umyť si ovocie, či nabrať pohár vody vie už aj malé dieťa. Popri estetickej a funkčnej stránke sú práve na drezy kladené vysoké nároky aj z hygienického hľadiska. Sú chemicky neutrálne pri kontakte s potravinami. Popri odolnosti voči potravinárskym kyselinám je požadovaná nulová poréznosť a farebná stálosť. Aké máte možnosti výberu?

Tu je stručný prehľad delenia drezov:

Podľa materiálu

      • Nerez
        Je obľúbený predovšetkým vďaka hygienickým vlastnostiam.

    – Nerez štandard je najzákladnejšia a cenovo dostupná varianta.
    – Leštený nerez je elegantný a odolný povrch s vysokým leskom.
    – Nerez s hodvábnym leskom má jemný a matný povrch v štýle moderného dizajnu.
    – Tmavý nerez je určený pre štýlové kuchyne.

      Nerezový drez do kuchyne.
      • Kompozitné materiály (Granit)
        Sú obľúbené vďaka elegantnému vzhľadu a širokej palete farieb. Materiály nie sú porézne a nemusíte sa preto obávať zmeny farebnosti.

      • Keramika (jednoducho klasika)
        Zaujme vás plynulými líniami a glazúrovaným povrchom.

      Podľa designu

      • Sólo drez
        Sólo drez je základným typom kuchynského drezu, ktorý sa vyznačuje jednou veľkou vaničkou. Je ideálny pre menšie kuchyne alebo pre ľudí, ktorí nepotrebujú veľa miesta na umývanie riadu. Sólo drezy môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je nerezová oceľ, keramika, kompozitné materiály alebo kameň. Ich jednoduchý dizajn zaručuje ľahkú údržbu a čistenie. Mnoho moderných sólo drezov má navyše zabudované otvory na batérie a odpad, čo zjednodušuje ich inštaláciu.
      • Sólo drez s plochou na odkvap a sušenie
        Výhodou tohto typu je pridaná plocha na odkvapkávanie a sušenie riadu. Okrem toho môže pridaná plocha poskytovať miesto na prípravu jedál alebo na umiestnenie horúcich hrncov a panvíc.
      • Dvojdrez (dve vaničky)
        Tento typ drezu ponúka dve samostatné vaničky, ktoré môžu byť rovnaké alebo rôznych veľkostí. Dvojdrez umožňuje vykonávať viacero úloh súčasne. Napríklad umývať riad v jednej vaničke a oplachovať alebo namáčať riad v druhej. Tento dizajn je ideálny pre väčšie domácnosti alebo pre kuchárov, ktorí potrebujú viac flexibility pri príprave jedál.
      Kuchynský drez vo svetlej farbe s dvomi vaničkami.
      • Dvojdrez (dve vaničky) s plochou na sušenie
        Kombinuje výhody dvojdrezu s pridanou plochou na odkvapkávanie a sušenie riadu. Tento typ drezu ponúka maximálnu flexibilitu a komfort pri umývaní riadu a príprave jedál. Plocha na sušenie môže byť umiestnená medzi vaničkami alebo na jednej strane, čo umožňuje efektívne využitie priestoru. Tento dizajn je ideálny pre veľké kuchyne a pre domácnosti, kde sa často varí a pripravuje veľké množstvo jedál.

      Podľa inštalácie

      • Drezy zabudované zhora
        Sú najbežnejším typom inštalácie, kde sa drez umiestňuje do výrezu v pracovnej doske a jeho okraje ležia na povrchu dosky. Tento typ inštalácie je jednoduchý na montáž a udržiavanie, pričom poskytuje spoľahlivú tesnosť medzi drezom a pracovnou doskou.

       

      • Drezy zabudované zhora s plochým okrajom
        Majú tenký a rovný okraj, ktorý je na rovnakej úrovni s pracovnou doskou, čím vytvára elegantný a minimalistický vzhľad. Tento typ inštalácie umožňuje jednoduchšie čistenie a údržbu, pretože okraje nezachytávajú nečistoty ani vodu.
      • Drezy zabudované pod pracovnú dosku
        Sú umiestnené pod povrchom dosky, čo vytvára hladký a súvislý vzhľad bez viditeľných okrajov. Tento dizajn je ideálny pre moderné kuchyne, pretože uľahčuje utieranie nečistôt priamo do drezu bez prekážok.
      • Drezy zabudované medzi pracovné dosky (najmä keramické drezy v rustikálnych kuchyniach)
        Sú typické pre rustikálne a tradičné kuchyne. Tento typ inštalácie zdôrazňuje krásu a šarm keramického materiálu a dodáva kuchyni autentický a nostalgický vzhľad.

      Doplnky

      • Variabilná odkvapkávacia plocha
        Praktický doplnok, ktorý umožňuje flexibilné usporiadanie priestoru na sušenie riadu. Plocha je vyrobená z materiálov odolných voči vode a teplu, a môže byť umiestnená priamo na drez alebo vedľa neho podľa potreby.
      • Odkvapkávacia miska
        Je ideálna na sušenie drobného riadu a príborov, ktoré sa nezmestia na väčšiu odkvapkávaciu plochu.Tento kompaktný doplnok je skvelým riešením pre menšie kuchyne. Keď nepoužívate, odložíte.  
      • Prípravná doska
        Poskytuje ďalší priestor na prípravu jedál priamo nad drezom. Tieto dosky sú často navrhnuté tak, aby perfektne zapadali na okraje drezu, čím maximalizujú pracovnú plochu a uľahčujú čistenie po príprave jedla.
      • Prekrytie drezu
        Je praktickým riešením na zakrytie drezu, keď sa nepoužíva, a poskytuje tak dodatočný pracovný priestor. Využijete v menších kuchyniach, kde je každý centimeter priestoru dôležitý, a môže tiež prispieť k estetickému vzhľadu kuchyne.

      Súčasťou drezu je aj:

      • Ovládanie výpuste
        Jednoduchá zátka alebo excentrické ovládanie.
      • Sifón
        Pod drez alebo pod omietku.

       V kuchyni pri dreze nesmú chýbať:

      • Čistiace prostriedky
      • Čistiace pasty
      • Čistiace spreje
      • Čistiace hubky

      Široké možnosti a odborné poradenstvo pri plánovaní vašej novej kuchyne nájdete v našom štúdiu. Neváhajte a navštívte nás!